Doties uz galveno

Augstāks digitalizācijas līmenis uzņēmumā = apmierinātāki darbinieki

Visma un Alma Career Latvia (iepriekš “CV-Online Latvia”) pētījumā noskaidrots, ka digitalizācijai ir ļoti cieša saikne ar personāla labsajūtu. Kādēļ tehnoloģiski augsti attīstītos uzņēmumos novērojama augstāka darbinieku apmierinātība? Lasi jaunāko HRM Idea rakstu un noskaidro atbildi!

Bloga raksts

AUTORS: Visma un ar Alma Career Latvia (iepriekš “CV-Online Latvia”)

Digitalizācija. Automatizācija. Modernās tehnoloģijas. Uzņēmējdarbības vidē tie nav tukši saukļi. Personāla atslogošana, daļu darbu nododot digitālo risinājumu pārziņā, pavisam tieši ietekmē strādājošo apmierinātību ar darbu un mazina darbinieku izdegšanas risku. Tā secināts Visma un Alma Career Latvia (iepriekš “CV-Online Latvia”) kopīgi veiktajā pētījumā.

Ar prieku uz darbu 

Latvijas uzņēmu darbinieku aptaujas dati uzskatāmi demonstrē, ka digitalizācijai ir ļoti cieša saikne ar personāla labsajūtu. Kompānijās ar augstu digitalizācijas līmeni ir vislielākais apmierināto darbinieku īpatsvars. Atbildi «ļoti apmierināts» izvēlējās ir 38,5% un «apmierināts» – 32,1% respondentu, kamēr neapmierinātu un ļoti neapmierinātu kopā ir vien 11,5%. 

Katrs nākamais pakāpiens uz leju digitalizācijas līmeņa skalā paretina laimīgo darbinieku rindas un papildina nomākto darbinieku pulku. Tendence kulmināciju sasniedz digitāli ļoti vāji attīstītos uzņēmumos, kur ļoti apmierināti ir vien 1,2% aptaujāto, apmierināti 23,8%, bet neapmierināti un ļoti neapmierināti – 39,3%. Tātad var secināt, ka vairāk nekā trešā daļa kolektīva nemaz nevēlas strādāt šajos uzņēmumos un acīmredzot to dara tikai algas dēļ. Tas pilnīgi noteikti nevar neietekmēt darba produktivitāti un kvalitāti.

Noguruši un iztukšoti

Neapmierinātības cēloņu vidū ir pārstrādāšanās, kas noved pie fiziska un emocionāla spēku izsīkuma. Noguruma dēļ uzņēmumos ar zemu digitalizācijas līmeni 62,4% darbinieku vismaz reizi nedēļā izjūt nevēlēšanos doties uz darbu. Turklāt 36,6% ik dienu jūtas tik iztukšoti, ka grib pavadīt laiku vienatnē, lai atpūstos no visiem un visa apkārt notiekošā. Mazattīstītos uzņēmumos strādājošo vidū arī ir visvairāk to darbinieku, kuri zaudējuši interesi par nodarbēm, kas agrāk aizrāva. Šāda problēma piemeklējusi aptuveni trešo daļu kolektīva. Kā zināms, vaļasprieku atmešana tiek uzskatīta par vienu no depresijas simptomiem.

Nogurums piemeklē arī digitālos rīkus intensīvi izmantojošās kompānijās strādājošos, taču problēmu skarto kolēģu īpatsvars ir krietni mazāks. Nevēlēšanos iet uz darbu vismaz reizi nedēļā izjūt 28,4% aptaujāto, kas ir vairāk nekā divas reizes mazāk nekā tehnoloģiski neattīstītajās darbavietās. Savukārt no sabiedrības katru dienu labprāt izvairītos trīs reizes mazāks darbinieku īpatsvars – 11,5%.

Mazāk kaitinošu darbu

Tehnoloģiski augsti attīstīto uzņēmumu darbinieku apmierinātībai ir vairāki iemesli. Viens no tiem – mazāks vienmuļu, nogurdinošu uzdevumu apjoms. Automatizācijas risinājumi spēj veiksmīgi paveikt monotonus rutīnas darbus, kas prasa ilgstošu koncentrēšanos un ko pavada uztraukums par iespējamo kļūdas pielaišanu un kļūdīšanās sekām. Tipisks piemērs ir datu ievadīšana datorsistēmā no rēķiniem, pavadzīmēm vai čekiem. Izmantojot automatizācijas risinājumus, visa nepieciešamā informācija tiek nekļūdīgi nolasīta dažu sekunžu laikā, sakārtota pa vajadzīgajām mapēm un apstrādāta, kamēr datu operatori šo darbu veic vairākas dienas. Bieži vien manuālu  datu ievadi veic vairāki darbinieki, lielos uzņēmumos – pat vairāki desmiti strādājošo. Tādējādi ik mēnesi tiek ietaupītas desmitiem, pat simtiem darba stundas un darbiniekos mazinās biedējošā sajūta, ka «atkal nāk virsū atskaišu laiks», kas liks līdz vēlai naktij sēdēt pie datora, lai vajadzīgajā laikā varētu apkopot datus. Pieredze rāda, ka samazinās arī kļūdu skaits, jo tiek izslēgts «cilvēciskais faktors». Proti, datorsistēmas nepieļauj pārrakstīšanās kļūdas. Ja tās nesaprot kādu skaitli vai burtu, tad par to brīdinās uzraudzītāju.

Digitalizācijas risinājumi arī noņem slogu nodaļu vadītājiem, kuriem vairs nav jāparaksta un jānes uz personāla nodaļu katra padotā iesniegumus. Tas viss notiek datorsistēmās, kur saskaņošana, apstiprināšana un rīkojumu izdošana norit daudz raitāk nekā uzņēmumos, kuros joprojām dokumentu aprite notiek papīra formā. Pie tam dokumentu pārvaldības sistēmas ļauj ātri piekļūt nepieciešamajiem dokumentiem, nevis meklēt tos fiziskos arhīvos. 

Tehnoloģijas palīdz pelnīt

Svarīgs faktors darbinieku apmierinātībā ir arī tas, ka digitāli attīstītākie uzņēmumi parasti ir konkurētspējīgāki tirgū. Līdz ar to apgrozījums ir lielāks un šīs kompānijas var atļauties maksāt darbiniekiem lielākas algas un piešķirt papildu priekšrocības kā laba līmeņa veselības apdrošināšanas polise, viedierīces, kvalitatīvas atpūtas iespējas vai pat dienesta auto ar apmaksātu degvielu. Šādi bonusi stiprina darbinieku lojalitāti un paaugstina apmierinātību ar darbavietu. 

Pētījuma rezultāti nepārprotami parāda, ka digitālu risinājumu ieviešana ir pārbaudīts ceļš uz apmierinātāku darba kolektīvu. Tādēļ modernās tehnoloģijas ieteicams ieviest visu nozaru uzņēmumiem neatkarīgi no lieluma un ambīcijām. Turklāt tagad to izdarīt ir vieglāk nekā iepriekšējos gados, jo komersantiem pieejamas atbalsta programmas digitalizācijas projektu īstenošanai. Viena no tām ir paredzēta procesu digitalizācijai. Uzņēmēji var pieteikties kādam no diviem grantiem – mazajam un lielajam. Mazā apjoms ir līdz 5000 eiro, tas paredzēts mikro un mazajiem uzņēmumiem iekārtu vai programmatūras iegādei, un sedz ieguldījumu simtprocentīgā apmērā. 

Lielais grants ir pieejams visa veida uzņēmumiem, zemnieku saimniecībām, biedrībām, pētniecības organizācijām un pat ārvalstu uzņēmumu filiālēm. Tajā summas ir krietni lielākas, līdz par 100 000 eiro, taču komersantam jābūt gatavam ieguldīt arī savus līdzekļus, jo atbalsta apjoms ir 30-60% apmērā no kopējās summas. Grants paredzēts grāmatvedības, biznesa vadības, dokumentu vadības, projektu vadības, cilvēkresursu vadības, darba laika uzskaites, klientu attiecību pārvaldes, digitālā mārketinga, resursu vadības, noliktavu pārvaldības, datu drošības un daudzu citu programmu ieviešanai. 

Uzņēmēji var izmantot IT organizāciju atbalstu šajā procesā, piemēram, pie Visma, kur pieejams plašs personāla risinājumu klāsts.

Digitalizācijas uzlabošanas pasākumi jāpaveic 12 vai 24 mēnešu laikā, atkarībā no granta. Visām ieviešanas darbībām jābūt paveiktām līdz 2026. gada 31. martam.

Vērtīgs raksts?
Vēlaties saņemt šādus rakstus katru mēnesi savā e-pastā?

Pierakstieties šeit

Ja vēlaties uzzināt vairāk par VISMA risinājumiem personāla jomā, lūdzu apmeklējiet produktu lapas:

Visma Talent Solutions – risinājums inovatīvai talantu vadībai »

HoP – darbinieku pašapkalpošanās » 

Appical  risinājums efektīvai darbinieku ievadīšanai (onboarding) darbā >>

EasyCruit – personāla atlasei »