Doties uz galveno

Ceļvedis grāmatvedības pakalpojumu sniedzējiem, kas vēlas paplašināt savu darbību (2. daļa)

Lai iedvesmotu jaunu konsultāciju pakalpojumu veidošanu, jaunākajā Grāmatvežu Eksprešī Ilze Palmbaha aplūko reālus piemērius, kā grāmatvedības pakalpojumu sniedzēji ir palīdzējuši saviem klientiem sasniegt ievērojamus rezultātus, kā arī kādi tehnoloģiski risinājumi šajā ceļā var palīdzēt.

Autors: Ilze Palmbaha

Ilze Palmbaha, digitālo prasmju speciāliste ar 20 gadu pieredzi finanšu uzskaites un pārvaldības nozarē.

Veiksmīgu konsultāciju pakalpojumu piemēri

Grāmatvedības pasaule mainās, un grāmatveži vairs nav tikai finanšu informācijas apkopotāji. Viņi ir uzņēmuma finanšu veselības sargi, stratēģi un padomdevēji, kas palīdz uzņēmumiem sasniegt virsotnes. Šis ceļvedis ir kā kompass tiem grāmatvedības pakalpojumu sniedzējiem, kuri vēlas izvērst savu darbības lauku, piedāvājot konsultācijas un izmantot jaunākās tehnoloģijas.

Lai sniegtu iedvesmu, aplūkosim dažus reālus piemērus, kā grāmatvedības pakalpojumu sniedzēji ir palīdzējuši saviem klientiem sasniegt ievērojamus rezultātus, kā arī kādi tehnoloģiski risinājumi šajā ceļā var palīdzēt.

1. Mazumtirgotājs

Vietējais mazumtirgotājs, kas cīnījās ar noliktavas pārvaldību un naudas plūsmas problēmām, vērsās pie sava grāmatvedības pakalpojuma sniedzēja pēc palīdzības. Konsultants veica padziļinātu finanšu analīzi un prognozēšanu, identificējot neefektivitātes noliktavas apritē un ieteica jaunu piegādātāju stratēģiju. Sešu mēnešu laikā veikalā uzlabojās naudas plūsma un peļņa palielinājās par 20%.

2. Vidēja lieluma tehnoloģiju uzņēmums

Vidēja lieluma tehnoloģiju uzņēmums piedzīvoja stagnējošu izaugsmi. Konsultāciju komanda veica visaptverošu finanšu, operāciju un tirgus pozicionēšanas pārskatu. Balstoties uz šo analīzi, viņi ieviesa jaunu cenu stratēģiju, racionalizēja produktu piedāvājumu un koncentrējās uz mērķētāku tirgus segmentu. Uzņēmums sasniedza 15% ieņēmumu pieaugumu pirmajā gadā pēc šīm izmaiņām.

3. Ražošanas uzņēmums

Ražošanas uzņēmums, kas cīnījās ar svārstīgām izejvielu iepirkšanas cenām un grūtībām noteikt gala pārdošanas cenas, vērsās pie grāmatvedības pakalpojuma sniedzēja pēc palīdzības. Konsultanti veica tirgus analīzi un ieviesa biznesa inteliģences risinājumu, kas ļāva uzņēmumam reaģēt uz iepirkuma cenu izmaiņām un reāllaikā aprēķināt gala cenas. Viņi arī diversificēja piegādātāju bāzi, lai stabilizētu iepirkuma izmaksas. Izstrādājot cenu segmentācijas stratēģiju, uzņēmums varēja noteikt peļņu nesošas gala cenas. Rezultātā uzņēmums samazināja iepirkuma izmaksas par 12%, palielināja bruto peļņu par 15% un uzlaboja finansiālo stabilitāti, pateicoties labākai finanšu pārvaldībai un prognozēšanai.

Tehnoloģisko risinājumu piemēri

Tehnoloģiskie risinājumi ir kļuvuši par neatņemamu sastāvdaļu no veiksmīgu uzņēmējdarbības konsultāciju pakalpojumu sniegšanas. Tie nodrošina iespēju ātri un precīzi analizēt datus, pieņemt informētus lēmumus un efektīvi pārvaldīt resursus. Te daži piemēri:

1. Microsoft Power BI

Power BI ir Microsoft izstrādāts biznesa analītikas rīks, kas palīdz uzņēmumiem vizualizēt datus un dalīties ar tiem visā organizācijā. Tas piedāvā plašas datu analīzes iespējas, tostarp reāllaika informācijas paneli, interaktīvus ziņojumus un dziļas analītiskas ieskatus. Ar Power BI uzņēmumi var ātri reaģēt uz tirgus izmaiņām, optimizēt operācijas un uzlabot finanšu pārskatus.  Vairāk Microsoft mājaslapā 

2. MicroStrategy

MicroStrategy ir visaptverošs stratēģiskās plānošanas rīks, kas palīdz uzņēmumiem izstrādāt un ieviest ilgtermiņa stratēģijas. Tas nodrošina iespēju veikt tirgus analīzi, izstrādāt scenāriju modeļus un prognozēt dažādas biznesa attīstības iespējas. Šis rīks ir īpaši noderīgs, lai veiktu detalizētas SWOT analīzes un identificētu uzņēmuma stiprās un vājās puses. Vairāk MicroStrategy mājaslapā 

3. Flex.bi

Flex.bi ir jaudīgs datu vizualizācijas un analīzes rīks mazajam un vidējam biznesam, kas piedāvā elastīgas un pielāgojamas iespējas dažādu biznesa datu analīzei. Tas ļauj uzņēmumiem izveidot interaktīvus ziņojumus un informācijas paneļus, kas palīdz ātri iegūt skaidru priekšstatu par uzņēmuma darbību. Vairāk Flex.bi mājaslapā 

4. Tableau

Tableau ir vēl viens populārs datu vizualizācijas rīks, kas palīdz uzņēmumiem veidot interaktīvus un vizuāli pievilcīgus ziņojumus un informācijas paneļus. Tas piedāvā plašas datu integrācijas iespējas un intuitīvu lietotāja saskarni, kas ļauj viegli izveidot un koplietot datu analīzes rezultātus. Vairāk Tableau mājaslapā 

5. Qlik Sense

Qlik Sense ir datu vizualizācijas un analīzes rīks, kas piedāvā unikālu asociatīvo datu indeksēšanas tehnoloģiju. Tas ļauj lietotājiem brīvi izpētīt datus un atklāt saiknes starp dažādiem datu kopumiem. Qlik Sense nodrošina arī inteliģentas datu vizualizācijas iespējas, kas palīdz uzņēmumiem labāk saprast savus datus un pieņemt informētus lēmumus. Vairāk Qlick mājaslapā 

6. Catego

Catego ir īpaši noderīgs rīks konta pārskatu analīzei, kas ļauj uzņēmumiem centralizēt un analizēt finanšu datus no dažādiem avotiem. Ar Catego palīdzību var izveidot detalizētus pārskatus un analīzes, kas palīdz identificēt finansiālās tendences un problēmas, kā arī izstrādāt efektīvas stratēģijas to risināšanai. Šis rīks nodrošina arī automatizētu datu apstrādi un analīzi, kas ievērojami samazina manuālo darbu un palielina efektivitāti. Catego mājaslapa 

8. Tailwind

Tailwind ir vienkāršs naudas plūsmas prognozēšanas rīks, kas palīdz uzņēmumiem viegli pārvaldīt savu naudas plūsmu. Ar Tailwind uzņēmumi var plānot un vizualizēt nākotnes naudas plūsmu, izmantojot reāllaika datus un plānoto darījumu pievienošanu. Tas ļauj uzņēmumiem ātri reaģēt uz izmaiņām un optimizēt savus finanšu plānus, novēršot iespējamos naudas trūkumus un uzlabojot finanšu stabilitāti. Vairāk informācijas var atrast Tailwind mājaslapā.

9. ChatGPT, Python un Google Colab integrācija 

ChatGPT, Python un Google Colab integrācija nodrošina spēcīgu un elastīgu rīku datu analīzei un automatizācijai. Izmantojot ChatGPT kā interaktīvu saskarni, lietotāji var uzdot jautājumus un saņemt tūlītējas atbildes, kamēr Python nodrošina plašas programmēšanas un analītikas iespējas. Google Colab sniedz ērtu mākoņplatformu Python koda izpildei un dalībai ar kolēģiem, ļaujot veikt sarežģītas analīzes un eksperimentus tiešsaistē, ar viegli pieejamiem resursiem un reāllaika sadarbību. 

Ekspertu citāti 

“Izpratne par skaitļiem ir labas uzņēmējdarbības padomes pamats. Bez tās stratēģijas ir būvētas uz smiltīm.” – Michael E. Gerber, grāmatas “The E-Myth Revisited” autors.

Michael E. Gerber, grāmatas “The E-Myth Revisited” autors.

“Veiksmīga uzņēmējdarbības konsultēšana balstās uz dziļu klienta biznesa, nozares un izaicinājumu izpratni.” –

Alan Weiss, konsultants un grāmatas “Million Dollar Consulting” autors.

“Visveiksmīgākie uzņēmējdarbības konsultanti ir tie, kas ne tikai sniedz padomus, bet arī strādā kopā ar klientiem, lai īstenotu pārmaiņas.”

Ram Charan, biznesa konsultants un grāmatas “What the CEO Wants You to Know” autors.

Nobeigumā

Šie piemēri un tehnoloģiju apskats ir tikai neliels ieskats plašajā uzņēmējdarbības konsultāciju pasaulē. Tie apliecina, ka grāmatveži, kas izmanto savas zināšanas un prasmes, kā arī jaunākās tehnoloģijas, var kļūt par nozīmīgiem spēlētājiem uzņēmumu izaugsmē un attīstībā.

Grāmatvedības nozare turpina attīstīties, un tehnoloģiju loma tajā tikai pieaugs. Mākslīgais intelekts, mašīnmācīšanās un automatizācija jau tagad maina veidu, kā grāmatveži strādā. Tie, kas spēs pielāgoties šīm pārmaiņām un izmantot tās savā labā, būs tie, kas gūs vislielākos panākumus.

Vērtīgs raksts?
Vēlaties saņemt šādus rakstus katru mēnesi savā e-pastā?

Pierakstieties šeit!

Raksts ir autordarbs un atspoguļo autora viedokli par doto tēmu, kas var nesakrist ar Grāmatvežu Ekspreša izdevēja SIA Visma Enterprise viedokli. Par rakstā minēto faktu un aprēķinu pareizību atbild raksta autors. 

SIA Visma Enterprise ir grāmatvedības un resursu vadības programmas VISMA Horizon ražotājs un izplatītājs. Ja vēlaties uzzināt vairāk par VISMA Horizon piedāvājumu – SPIEDIET ŠEIT.