Doties uz galveno

Ilgtspējas veicināšana darbavietā: Visma pieredze

Kā bez lieliem ieguldījumiem HR speciālisti var veicināt ilgtspējīgu darba vidi un procesus? Kā nodrošināt apstākļus, lai darbinieki būtu motivēti veidot ilgtspējīgus paradumus gan darbā, gan ārpus tā?

Bloga raksts
Autors: Visma

Kāpēc ir svarīgi runāt par ilgtspēju?

Mūsdienās ilgtspēja neizbēgami ir kļuvusi par ārkārtīgi nozīmīgu tematu gan privātajā, gan profesionālajā vidē. Uzņēmumiem ir būtiska loma ilgtspējīgas nākotnes veidošanā, jo to darbības būtiski ietekmē gan sabiedrību, gan vidi. Turklāt ilgtspējīga pieeja ne tikai palīdz saglabāt resursus nākamajām paaudzēm, bet arī samazina šodienas izmaksas, uzlabo uzņēmuma tēlu un līdz ar to – palielina konkurētspēju. Labprāt dalāmies savā pieredzē, lai caur saviem praktiskiem piemēriem arī citiem uzņēmumiem sniegtu iedvesmu ilgtspējas veicināšanai ikdienas darbā.

Praktiskas ikdienas darbības bez lieliem ieguldījumiem

Bieži vien pastāv uzskats, ka ilgtspējas ieviešana prasa lielus finansiālus ieguldījumus, taču tas tā nav vienmēr. Savā pieredzē esam pārliecinājušies, ka ir pieejamas daudzas vienkāršas un efektīvas darbības, ar kurām uzņēmumi sākt bez lielām izmaksām. Piemērem:

  • Atkritumu šķirošana un samazināšana. Jūs varat veicināt darbinieku izpratni par atkritumu šķirošanas nozīmi un stiprināt viņu ilgtspējības paradumus, birojā nodrošinot atkritumu šķirošanas informāciju un iespējas.
  • Enerģijas taupīšana. Viss labais sākas ar mazumiņu. Aiciniet darbiniekus iesaistīties, veicot nelielas ikdienas darbības, piemēram, izslēdzot gaismas un elektroierīces, kad tās netiek lietotas.
  • Ilgtspējīga transporta veicināšana. Iedrošiniet darbiniekus izmantot sabiedrisko transportu, velosipēdus vai, ja tas ir iespējams, uz darbu doties ar kājām.
  • Otrreizējās pārstrādes materiālu izmantošana. Izmantojiet otrreizējās pārstrādes papīru un citus biroja materiālus.
  • Digitālās darba metodes. Uzņēmums var samazināt papīra patēriņu, digitalizējot procesus, veicinot digitālo dokumentu izmantošanu un elektronisku parakstu izmantošanu.

Visma ilgtspējas mēneša piemērs

Aizvadītais maijs bija īpašs mēnesis Visma uzņēmumā. Veltījām īpašu uzmanību ilgtspējas jautājumiem. Lai veidotu  izpratni un iesaisti ilgtspējas veicināšanā, Visma Ilgtspējas mēneša ietvaros tika rīkoti dažādi pasākumi, izaicinājumi un aktivitātes.

Ilgtspējas čempionāts

Lai iesaistītu visus darbiniekus, izsludinājām Ilgtspējas čempionātu ar vairākiem izaicinājumiem. Komandas sacentās dažādās kategorijās, parādot savu izpratni un aktīvu dalību ilgtspējīgās aktivitātēs. Vislielāko popularitāti izpelnījās šādi izaicinājumi:

– “Atkritumu ninja” izaicinājumā darbinieki publicēja fotoattēlus un stāstus par to, kā viņi šķiro atkritumus un savāc dabā izmestos atkritumus.

– “Beziepakojuma varonis” ietvaros dalībnieki dalījās ar fotoattēliem un stāstiem par to, kā iepērkas, neizmantojot plastmasas iepakojumu.

– “Modes otrā iespēja” izaicinājumā kolēģi publicēja fotoattēlus, ģērbušies apģērbā, kas kādu laiku nav izmantots.

– “Superpavārs glābj” bija iespēja dalīties ar receptēm, kurās izmantoti produkti ar īsu derīguma termiņu.

– “Elektronikas dižgars” izaicinājums mudināja kolēģus nodot nolietoto elektrotehniku, radot būtisku ieguldījumu atkritumu samazināšanā.

– “Velo profiņš” ietvaros darbinieki izvēlējās ikdienā izmantot velosipēdu, lai nokļūtu darbā, kas ievērojami samazināja ikdienas CO2 emisijas un veicināja veselīgāku dzīvesveidu.

– “Zaļā pēda” izaicinājumā dalībnieki aprēķināja savu ekoloģisko pēdu un dalījās ar rezultātiem un plāniem, kā samazināt savu ietekmi uz vidi.

Kopumā darbinieki iesaistījās ar lielu entuziasmu. Daloties ar savām ilgtspējas veicināšanas idejām un praksēm, darbinieki iedvesmoja cits citu, radot simtiem ierakstu uzņēmuma iekšējā platformā. Papildus izaicinājumiem bija iespējams iegūt papildu punktus par žūrijas vērtētām interesantākajām fotogrāfijām un komentāriem.

Pasākumi un Izglītojošās Iniciatīvas

Ilgtspējas mēneša ietvaros tika organizēti vairāki izglītojoši pasākumi un tiešsaistes semināri:

– Ilgtspējas tiešsaistes seminārā ar Agnesi Alksni-Bensoni tika diskutēts par korporatīvās sociālās atbildības jautājumiem un ilgtspējas ekosistēmu veidošanu.

– Lekcijā par pārtikas anatomiju ar Annu Boli Villiamsoni (Anna Bole Williamson) tika tika skaidrota pārtikas ietekme uz veselību un vidi.

– Dažādības vadības apmācībās vadītāji tika izglītoti par to, kā veidot iekļaujošu darba vidi un veicināt dažādību komandās.

 – Virtuālajā pastaigā ar Māri Olti bilogs un TV seja dalījās ar praktiskām ikdienas idejām, kā sākt dzīvot ilgtspējīgāk.

 – Aijas Caunes lekcija par ilgtspējīgu dzīvesveidu sniedza praktiskus padomus atkritumu šķirošanai.

 – Vienā no noslēdzošajiem pasākumiem kolēģi dalījās ar saviem personīgajiem ilgtspējas mēneša stāstiem, kas palīdzēja veicināt izpratni par ilgtspējas dažādajiem aspektiem​​.

Turklāt, šajā mēnesī paši darbinieki ne tikai piedalījās pasākumos un izaicinājumu ietvaros dalījās savā pieredzē, bet arī paši iniciēja pasākumus, kas padarīja šo mēnesi vēl daudzveidīgāku:

  • Kolēģi tika aicināti pieteikties pastaigām ar patversmes suņiem. Pastaigas palīdz suņiem socializēties un palielina viņu izredzes tikt adoptētiem.
  • Labdarības sporta pasākums sniedza iespēju pārbaudīt orientēšanās spējas mežā, jautri pavadot laiku un pat laimējot balvas.

Noslēgums un pateicība

Ilgtspējas mēneša noslēgumā tika apbalvotas aktīvākās komandas un dalībnieki. Maijs jau aiz muguras un rudens ir šeit, bet mēs arvien esam pateicīgi katram darbiniekam, kas aktīvi piedalījās un atbalstīja šīs iniciatīvas. Jūsu entuziasms un ieguldījums ir svarīgs solis uz ilgtspējīgāku nākotni. Turpināsim strādāt kopā, lai veicinātu ilgtspējīgas prakses gan darbā, gan ikdienas dzīvē!


Ceram, ka mūsu pieredzes stāsts būs iedvesmojis jaunas ilgtspējas veicināšanas idejas arī citiem uzņēmumiem.

Vērtīgs raksts?
Vēlaties saņemt šādus rakstus katru mēnesi savā e-pastā?

Pierakstieties šeit

Ja vēlaties uzzināt vairāk par VISMA risinājumiem personāla jomā, lūdzu apmeklējiet produktu lapas:

Visma Talent Solutions – risinājums inovatīvai talantu vadībai »

HoP – darbinieku pašapkalpošanās » 

Appical  risinājums efektīvai darbinieku ievadīšanai (onboarding) darbā >>

EasyCruit – personāla atlasei »